Consumul de droguri devine din păcate o practică din ce în ce mai des întâlnită, atât la tineri, cât și la persoanele adulte. De asemenea, există și foarte multe cazuri când persoanele care au consumat astfel de substanțe interzise să se urce la volan, lucru care atrage după sine riscul să săvârșească o faptă prevăzută de legea penală.
Cum se pedepsește conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive?
Așa cum se specifică în articolul 336 alin.2 din Codul Penal, o persoană care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, și se află sub influența unor substanțe psihoactive, riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau alternativa amenzii.
Cum se stabilește dacă o persoană se află sau nu sub influența drogurilor?
Pentru a se stabili clar dacă o persoană se află sau nu sub influența substanțelor psihoactive în primul rând se prelevează mostre biologice și anume o probă de sânge și o probă de urină. Dacă în urma acestei proceduri rezultă că persoana are în organism o substanță psihoactivă i se va întocmi dosar penal. Ulterior se poate efectua o expertiză toxicologică. Rezultatul acestei expertize poate concluziona dacă persoana respectivă s-a aflat sau nu sub influența substanțelor psihoactive la momentul în care a fost surprins conducând un autovehicul pe drumurile publice.
Cum se pedepsește conducerea unui vehicul pe drumurile publice după consumul de droguri?
În ceea ce privește sancțiunea pe care o persoană o poate primi după ce a condus un vehicul în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive, potrivit articolului 336 alin.2 din Codul penal, aceasta se referă la pedeapsa închisorii între 1 şi 5 ani. De asemenea, în funcție de gravitatea situației, autoritățile pot recurge doar la aplicarea unei amenzi penale. În plus, este de la sine înțeles că permisul persoanei în cauză va fi suspendat de către autorități pe perioada cercetărilor.
Important!
Potrivit deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, se consideră infracțiune consumul de droguri chiar și în cazul în care mașina nu este pornită. Așadar, conducerea sub influența drogurilor, nu implică neapărat să fiți surprinși cu motorul pornit în trafic, ci, de exemplu, este suficient să vă aflați la volanul autoturismului cu motorul oprit.
Cât de rapid îți poți obține din nou permisul în cazul în care l-ai pierdut din cauza consumului de droguri?
Dacă ai fost prins în timp ce erai la volan și ți-a fost găsită o anumită concentrație de droguri în sânge și urină, trebuie să fii conștient de faptul că permisul de conducere îți va fi suspendat pentru o lungă perioadă de timp. Dacă ai nevoie urgentă de permis sau dacă pur și simplu îți dorești să ți-l recuperezi mai repede, poți apela la ajutorul unui avocat specializat în acest domeniu.
Toate aceste aspecte care nuanțează efectele juridice ale conducerii sub influența drogurilor pot fi gestionate într-un mod corect doar de către un avocat care, în urma experienței acumulate și a studiilor vaste, este cel mai în măsură să te reprezinte în fața judecătorului și care îți poate scurta considerabil pedeapsa.
Pentru acest tip de situații, echipa noastră de avocați specializați în astfel de cazuri vă stă la dispoziție!