Avocaţi din Bucureşti specializaţi în conducerea sub influența alcoolului

Foarte multe persoane se aleg cu permisul suspendat în urma conducerii unui vehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului. Înainte de a te urca la volan, indiferent de cantitatea de alcool pe care ai băut-o, trebuie să știi că nu îți  riști doar suspendarea permisului de conducere, ci și riscul de a săvârși o infracțiune, fiind pedepsită cu pedeapsa închisorii sau amendă penală.

Care este concentrația de alcool în urma căreia îți este suspendat permisul?

În ceea ce privește România, legile sunt foarte clare când vine vorba de consumul de alcool la volan. Astfel, toleranța consumului de alcool este scăzută.. Așadar, te sfătuim să nu consumi nici măcar o picătură de alcool înainte de a te urca la volan.

Ce riști atunci când te urci la volan după ce ai consumat alcool?

În dispozițiile articolului 336, alineatul 1 din Codul Penal, se menționează: “Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 mg/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amenda”.

De asemenea, conform alineatului 3 din cadrul aceluiași articol, lucrurile sunt cu atât mai grave dacă șoferul, care se află sub influența alcoolului, efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase, dacă se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere. În cazul uneia dintre aceste tipuri de situații, pedeapsa este una mult mai mare, mai exact, închisoare de la 2 la 7 ani.

În cazul în care, în urma testării, concentrația alcoolică este de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, te vei alege cu o contravenție. Această sancțiune este prevăzută în OUG 195/2002.

În schimb, în cazul în care concentrația alcoolică depășește pragul de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, vei fi obligat să îți fie prelevate mostre biologice, pentru a ți se vedea cantitatea de alcool pur în sânge. Dacă refuzi recoltarea acestor probe biologice, vei săvârși o infracțiune, prevăzută in articolul 337, riscând închisoarea între 1 și 5 ani.

În urma prelevării de probe biologice, se depășește de cele mai multe ori pragul de 0,80 mg/l de alcool în sânge. Peste 0,40 mg alcool pur în aerul expirat înseamnă în cea mai mare parte din cazuri, peste 0,80 mg alcool în sânge. Dacă te afli într-un caz fericit, și nu ai depășit acest prag,  nu te vei alege cu un dosar penal ci cu o contravenție, în sensul că primești o amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

Cât de rapid îți poți obține permisul în cazul în care l-ai pierdut în urma conducerii sub influența alcoolului? Dacă ai făcut greșeala de a te urca la volan chiar dacă consumaseși alcool, cu siguranță aceasta este și cea mai mare curiozitate a ta. Cât de repede îți poți recupera permisul?

După ce ți-a fost luat permisul poți contesta procesul verbal prin plângere. În termen de 15 zile de la comunicare poți face plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii

Îți poți recăpăta permisul mai repede decât crezi, cu ajutorul unui avocat specializat în acest domeniu!

În cazul în care ai avut alcoolemia de peste 0.80 mg, lucru care înseamnă că ai săvârșit o infracțiune, vei avea foarte mare nevoie de un avocat. Mai ales în cazul în care îți dorești să obții permisul înapoi într-un timp mai scurt.

De ce ai nevoie de un avocat? Ei bine, atunci când dosarul va ajunge în instanță, judecătorul va putea face mai multe alegeri în privința ta. Acesta poate dispune după caz: renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, aplicarea unei amenzi penale, condamnarea ta la închisoare (între 1 și 5 ani) cu suspendare sub supraveghere sau cu executare.

Obținerea unei pedepse cât mai mici și mai ușor de suportat depinde doar de abilitățile de convingere ale avocatului tău. Iar noi, la Buneci & Buneci dispunem din plin de această calitate!

Nu ezita așadar să ne contactezi!

Leave A Comment